top of page

Generell kirurgi

Magnus Berle.jpg

Dr. Magnus Berle

Ved Vestland Klinikken tilbyr Magnus Berle utredning og behandling av ateromer, lipomer, navlebrokk, epigastriet brokk og pilonidal sinus.

Lipom

Enkelte personer kan oppleve å ha fettvev som danner harde fettkuler, også kjent som lipomer, som kan være en kilde til besvær. Selv om de fleste pasientene kun opplever dette som et kosmetisk problem, kan størrelse og beliggenhet noen ganger føre til plager som muskelverk eller kronisk irritasjon.

Dersom man er tilstrekkelig plaget av tilstanden, kan lipomet fjernes ved en kortvarig prosedyre som normalt utføres i lokalanestesi. Under prosedyren bedøves området, og kirurgen lager et lite snitt over forandringen før lipomet/fettkulen fjernes i sin helhet og såret sys igjen. Normalt krever dette kun forsiktig sårbehandling.

For større lipomer anbefales det å utrede på forhånd med bilder, for eksempel ved en MR-undersøkelse, for å avklare om det eventuelt omfatter underliggende muskulatur. Dette vil bidra til å sikre en trygg og effektiv prosedyre.

Aterom

Hårsekker i huden har talgkjerter. Dersom man får en blokkering av utløpet fra talgkjertler kan man noen ganger får en ansamlig av talg under huden som blusser opp til en infeksjon der man kan klemme ut infisert talg av såret.

 

For pasienter som er plaget med dette er behandlingen å fjerne denne cysten av talg i sin helhet med veggen rundt. For de mindre talgcystene gjøres dette i lokalanestesi der man åpner huden og tømmer cysten, samt fjerner cysteveggen.

Dersom man ikke har hatt infeksjon eller vært operert her tidligere er dette tilstrekkelig  behandling for de aller fleste.  Imidlertid er dette en operasjon med lavere suksessrate dersom man har hatt en langvarig plage med infeksjoner eller kirurgi fra tidligere.

Anal fistel

Anale fistler er en tilstand der en forsvarsmekanisme kroppen har mot infeksjonssykdommer slår feil som gir en tilstand der man i endetarmen har åpninger med siving nær endetarmen som ofte har gjentakende infeksjoner med abscesser på samme sted. Det viktigste med behandlingen av anale fistler er å erkjenne at man har tilstanden og å planlegge for hvordan man skal få fjernet dem uten skade på lukkemuskler.

Ofte stilte spørsmål om hemorroider - FAQ

  1. Hva er de vanligste symptomene på hemoroider, og når bør jeg oppsøke lege? Svar: Vanlige symptomer inkluderer smerte, kløe, blødning og utbuling i endetarmsåpningen. Hvis symptomene vedvarer eller blir verre over tid, bør du oppsøke lege for å få en fullstendig undersøkelse og rask behandling.

  2. Hva er årsakene til hemoroider, og kan de forebygges? Svar: Årsakene kan være manglende fysisk aktivitet, forstoppelse, graviditet, eller kronisk diaré. Forebyggende tiltak inkluderer en balansert diett med fiber, regelmessig mosjon og unngå langvarig sittende på toalettet.

  3. Hvilke typer behandling er tilgjengelige for hemoroider, og når bør de brukes? Svar: Behandlinger kan variere fra over-the-counter kremer og salver til reseptbelagte medisiner eller kirurgi. Hvilken behandling som passer best avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. En spesialist vil kunne gi deg mer informasjon om dette.

  4. Hvordan kan jeg forberede meg på en legeundersøkelse for hemoroider? Svar: Det kan være lurt å notere ned alle symptomene dine og eventuelle medisiner du tar på forhånd. Sørg for å ha en grundig rengjøring av området rundt anus før undersøkelsen.

  5. Hva kan jeg forvente etter behandling av hemoroider, og når bør jeg følge opp med legen min? Svar: Etter behandling kan det være en tid med smerter og ubehag, men dette bør avta etter noen dager. Det er viktig å følge legens råd for å unngå tilbakefall av hemoroider. Det kan være lurt å følge opp med en lege etter noen uker for å sikre at tilstanden har bedret seg.

Ofte stilte spørsmål om hemorroider - FAQ

Hva er anal fissur, og hva er de vanligste symptomene på tilstanden?
Svar: Anal fissur er en sprekk eller rift i slimhinnen i anus. Vanlige symptomer inkluderer smerte under avføring, blødning og kløe i området rundt anus.

Hvordan kan jeg vite om jeg har anal fissur, og når bør jeg oppsøke lege?
Svar: Hvis du opplever symptomer på anal fissur, bør du oppsøke lege for en fullstendig undersøkelse og rask behandling. Legen vil kunne diagnostisere tilstanden ved hjelp av en fysisk undersøkelse og eventuelt andre tester.

Hva er årsakene til anal fissur, og hvordan kan jeg forebygge tilstanden?
Svar: Årsakene kan variere fra forstoppelse, hard avføring, diaré, kroniske inflammatoriske tilstander og fødsel. Forebyggende tiltak inkluderer å drikke nok vann, ha en balansert diett, og unngå forstoppelse ved å ha regelmessig avføring.

Hvordan behandles anal fissur, og hva kan jeg forvente etter behandling?
Svar: Behandling kan variere fra å endre kostholdet til kirurgisk inngrep, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden. Etter behandling kan det være en tid med smerter og ubehag, men dette bør avta etter noen dager. Det er viktig å følge legens råd for å unngå tilbakefall av anal fissur.

Hvor kan jeg finne en spesialist for behandling av anal fissur?
Svar: Dr. Magnus Berle har spesial kompetanse innen behandling av anal fissur og andre sykdommer i endetarmen. Ta kontakt med osas for å bestille en time til en samtale med legen og en grundig undersøkelse av endetarmen.

Kirurgisk behandling av hemoroider og anal fissur

Kirurgisk behandling av hemoroider og anal fissur kan være nødvendig for å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten til pasienter som lider av disse tilstandene. Her er noen forventninger, resultater, rehabilitering og postoperativ periode som man kan forvente etter en slik operasjon:

Forventninger: Pasienter som gjennomgår operasjon for hemoroider eller anal fissur kan forvente å ha mindre smerte og blødning etter inngrepet, og en raskere bedring av symptomene enn ved andre behandlingsformer. Kirurgi for hemoroider kan også redusere risikoen for tilbakefall av tilstanden.

Resultater: Resultatene av kirurgi for hemoroider og anal fissur kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og type kirurgi som er utført. Pasienter kan forvente å ha mindre smerte og blødning etter inngrepet, samt en raskere bedring av symptomene. Kirurgi kan også redusere risikoen for tilbakefall av tilstanden.

Rehabilitering: Etter operasjonen vil pasienten trenge en kort rehabiliteringsperiode. Pasienten kan forvente å ha litt smerter og ubehag de første dagene etter inngrepet, men dette vil gradvis avta. Pasienten kan bli anbefalt å endre kostholdet for å unngå forstoppelse og hard avføring som kan forverre symptomene.

Postoperativ periode: Etter operasjonen vil pasienten bli overvåket nøye for å sikre at tilstanden er bedret. Pasienten kan forvente å bli gitt smertestillende og eventuelt andre medisiner som kan hjelpe med å lindre smerter og forbedre fordøyelsen. Pasienten kan også bli anbefalt å unngå tung løfting og annen anstrengende aktivitet i en periode etter operasjonen.

Det er viktig å følge legens råd for å sikre en rask og vellykket bedring etter operasjonen for hemoroider og anal fissur. Pasienter bør rapportere eventuelle symptomer eller komplikasjoner til legen umiddelbart for å få nødvendig oppfølging og behandling.

Om Dr. Berle

Magnus Berle er utdannet lege ved Universitetet i Bergen i 2010 og er spesialist i generell kirurgi og subspesialist i gastroenterologisk kirurgi med utdannelse fra Haukeland Universitetssykehus, Haraldsplass Diakonale Sykehus og Voss Sjukehus. Magnus Berle forsvarte sin doktorgrad i 2013 og har hatt en bistilling  med utdannelse av medisinstudenter som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen siden 2016. Magnus Berle er overlege ved Betanien Sykehus, Dagkirurgisk Avdeling. 

Han har profilert seg på colorektalkirurgi og har bred erfaring i utredning og behandling av tarm- og bekkenbunnslidelser med kirurgisk og endoskopisk behandling. 

Ved Vestlandklinikken tilbyr Magnus Berle utredning og behandling for de vanligste bekkenbunnslidelser som hemoroider, analprolaps, marisker, analfissur, anale fistler, kroniske bekkenbunnssmerter, tømmings og -inkontinenslidelser.
 

Magnus Berle.jpg
Dr. Magnus Berle
spesialist i generell kirurgi og gastrokirurgi
 
bottom of page