top of page
Ultralydundersøkelse

Ultralydspesialisten

Hva er ultralyd?

Ultralydundersøkelser er en trygg måte å se inne i kroppen din ved hjelp av lydbølger. Dette er helt ufarlig og gir oss bilder i sanntid, slik at du kan få svar på undersøkelsen med én gang. Ultralyd gir ikke bare bilder av hvordan kroppen ser ut, men gir også nyttig informasjon om hvordan den fungerer.

Hvordan fungerer ultralyd?

Vi bruker en liten enhet kalt en probe, som plasseres forsiktig på huden. Den sender trygge lydbølger inn i kroppen, og noen av dem kommer tilbake som et ekko. Datamaskinen bruker dette ekkoet til å lage et bilde på skjermen. Du merker ingenting av lydbølgene, og det er helt ufarlig. Vi bruker en gelé mellom proben og huden for å sikre gode bilder. Denne gelen, selv om den kan føles litt kald og klissete, er helt trygg.

Erfarne ultralydoperatører

En ting å være klar over er at hvor presist resultatet av undersøkelsen er, avhenger av kunnskapen og ferdighetene til den som gjør undersøkelsen. I Vestlandklinikken har vi erfarne ultralydoperatører med svært god kompetanse, slik at du kan være trygg på at du får grundige og pålitelige resultater.

ULTRALYD AV HOVEDPULSÅREN I MAGEN
Ultrasound_edited.jpg
ULTRALYD AV HALSPULSÅRENE
man-undergoes-a-comprehensive-ultrasound
SIRKULASJONSUTREDNING
Scarred Leg_edited.jpg
ULTRALYD AV LYSKEPULSÅRENE
ultrasound-examination-medical-specialis
BLODTRYKKSMÅLING I BEINA
close-up-photo-of-an-ultrasound-examinat
SPESIALUNDERSØKELSER
Hånd leddbåndsskade_edited.jpg

Etter undersøkelsen: Hva skjer?

Når undersøkelsen er ferdig, gir operatøren deg en muntlig oppsummering av funnene. Det skrives også en rapport i vårt journalsystem, og denne sendes til din fastlege om du ønsker det. Ved eventuelle unormale funn gir vi deg tilbud om oppfølging hos oss eller henvisning til spesialist på sykehus, avhengig av alvorlighetsgraden. Noen ganger vil vi anbefale blodprøver og en samtale med en karkirurg.

Ultralyd av blodårer og risikovurdering

Ved undersøkelser av blodårer fyller du ut et skjema på forhånd for å gi oss mest mulig informasjon om deg. Dette hjelper oss med å danne et bilde av din risikoprofil og gi deg gode råd for veien videre.

Sykdom i blodårene:

Åreforkalkning og forebygging Åreforkalkning er vanlig, spesielt med alderen. Den kan føre til hjerte-karsykdommer, som dessverre er vanlig årsak til sykdom i den vestlige verden. Risikofaktorer inkluderer røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjerte-karsykdom i familien, og diabetes. Ved tidlig oppdagelse av åreforkalkning kan vi gjøre noe med risikofaktorene og bremse utviklingen. Ultralyd av hals- og lyskepulsårer hjelper oss med å se dette tidlig.

Vi er her for å gjøre helsereisen din enkel og forståelig. Har du spørsmål eller bekymringer, ta gjerne kontakt med oss. Vi er her for deg!

 

Dette som står over kan være en hovedtekst på førstesiden. Så skal det være bokser med bildeillustrasjoner og en kort sammendragstekst i hver bildeboks. Sammendrag til boksene på forsiden: Ved å klikke på boksen kommer en ny side med mer utfyllende tekst.

Ultralyd av hovedpulsåren i magen

Vår informasjonsside om ultralyd av hovedpulsåren i magen gir deg en grundig forståelse av denne undersøkelsen, dens formål, og hvorfor den er relevant for din helse. Vi fokuserer spesielt på aortaaneurisme, en utvidelse som krever oppmerksomhet. Screening anbefales, spesielt for personer over 65 år og de med risikofaktorer.

Ultralyd av halspulsårene  Ultralyd av halspulsårene er en verdifull undersøkelse for å avdekke innsnevring, forebygge slag, og vurdere åreforkalkning. Vi gir deg nøkkelinformasjon om hvorfor denne undersøkelsen er viktig, hva den kan avdekke, og hvordan du kan forberede deg.

Ultralyd av lyskepulsårene

Vår informasjonsside om ultralyd av lyskepulsårene gir deg innsikt i denne undersøkelsen og dens betydning for din vaskulære helse. Vi deler også informasjon om symptomer, behandlingsmuligheter, og hvorfor tidlig oppdagelse er avgjørende.

Blodtrykksmåling i beina

Vi gir deg viktig innsikt i betydningen av blodtrykksmåling i beina, spesielt for å avdekke åreforkalkning og nedsatt blodstrøm. Vi deler også informasjon om symptomer og behandlingsmuligheter ved tilstanden claudicatio intermittens.

Sirkulasjonsutredning – Helhetlig vurdering av ditt blodåresystem

Vår omfattende sirkulasjonsutredning tilbyr screening av halspulsårene, lyskepulsårene, og hovedpulsåren i magen, i tillegg til nøyaktig blodtrykksmåling i både armer og ankler. Vi fokuserer på tidlig deteksjon, helhetlig evaluering, og forebyggende tilnærming.

Dyp venetrombose (DVT)

Vi gir deg informasjon om DVT, en tilstand karakterisert av blodpropp i dype vener, og hvordan ultralydundersøkelser kan bidra til tidlig deteksjon og riktig behandling.

Ultralyd av åreknuter

For de som ønsker vurdering av åreknuter, gir vi informasjon om hvordan ultralydundersøkelser kan bidra til å evaluere tilstanden og gi deg riktig veiledning.

Andre spesialundersøkelser – Diagnostisk ultralyd for nøyaktig vurdering av blodåresykdommer

Vi tilbyr spesialundersøkelser med avansert ultralydteknologi for å gi detaljert innsikt i blodårenes tilstand. Dette gir grunnlag for tilpasset behandling og oppfølging.

Lydia Johnsen

Ultralydspesialist

Lydia Johnsen har arbeidet som ultralydspesialist ved Karkirurgisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus siden 2006.

Hun er radiograf med doktorgrad i vaskulær ultralyd fra Universitetet i Bergen.

Fra 2013 har hun vært tilknyttet Avdeling for Sirkulasjon og Bildediagnostikk, NTNU hvor hun har utviklet og drevet flere videreutdanningskurs i ultralyd.

 

Hun driver aktivt med forskning på karsykdom og nye ultralydmetoder, og har flere publikasjoner i internasjonalt anerkjente tidsskrift.

 

Cristin: https://app.cristin.no/persons/show.jsf?id=561554

Karpodden  www.karpodden.no

 

Link til NTNU profil: https://www.ntnu.no/ansatte/lydia.johnsen

Lydia Johnsen.jpg
Lydia Johnsen
Spesialisert i ultralydundersøkelse
bottom of page