top of page
FAS klinikk-28.jpg

PILONIDAL SINUS

Pilonidal sinus

En pilonidal sinus, ofte omtalt som «tvilling» er en kronisk betennelsestilstand i huden mellom setet opp mot korsryggen.

Dette oppstår fordi huden er relativt tykk her og man har muligheten til å få inngrodde hår. Inngrodde hår oppleves som et fremmedlegeme av huden og gir opphav til kronisk betennelse.


Dette viser seg som en abscess eller hudinfeksjon mot overflaten som med eller uten behandling går tilbake av seg selv.


Imidlertid er utfordringen med en pilonidal sinus at denne overfladiske betennelsen har en evne til å trekke flere hårstrå fra overflaten ned i såret og dermed gjøre fremmedlegemet større.


Over måneder eller år kan tilstanden utvikle seg til å bli en besværlig pilonidal sinus.

 

Konservativ behandling handler først og fremst om å fjerne hår på huden i området rundt sinus, samt hygienetiltak i forbindelse med dusj.


Man kan i en god del tilfeller komme langt med å tømme sinus fra utsiden for hår.

For de med akutte infeksjoner eller høy sykdomsbyrde er det et alternativ å fjerne hele sinus, en operasjonstype som heter Bascoms operasjon. Dette handler om å fjerne sinus, samt «flate ut» huden med underliggende fettvev i nederste del av korsryggen for å kvitte seg med problemet.


Operasjonen har en høy suksessrate, men den innebærer dessverre en risiko for at såret sprekker opp med tilhørende langvarig sårstell eller vakuumassistert sårbehandling og man råder derfor pasienter til å forsøke konservative eller lokale tiltak dersom dette er mulig.