top of page
FAS klinikk-28.jpg

TØMMINGS- OG INKONTINENSLIDELSER

Tømmings- og inkontinenslidelser

Det er et betydelig sosialt tabu med endetarmslidelser som innebærer lekkasje. Det viktigste for de som har et slikt problem er å avklare årsaken til problemet da det ofte kan bli mye bedre med enkle grep.


Først og fremst er dette et problem som inntreffer hos kvinner som har født barn, spesielt etter overgangsalder men det kan inntreffe hos mange forskjellige pasienter. Det viktigste å vite er at det finnes hjelp med relativt enkle midler for en god del av disse plagene.

Utredningen handler om å kartlegge omfanget av problemet og utrede de vanligste årsakene. Manglende muskulær kontroll av bekkenbunn kombinert med hemoroideproblem er det vanligste årsaken. Tiltakene mot dette problemet avhenger av årsaken, men det handler både om å behandle et underliggende forstoppelsesproblem med konservative tiltak som væskeinntak, fiberrik kost og eventuelt avføringsmidler, samt regelmessig fysisk aktivitet. Knipeøvelser, eventuelt supplert med undersøkelser fra en fysioterapeut som spesialiserer seg i bekkenbunnslidelser hjelper en del pasienter. Irrigasjonssystemer mot kronisk forstoppelse og proppløsninger tar bort mye av hinder for sosiale aktiviteter for en del pasienter.