top of page
FAS klinikk-28.jpg

HOFTEARTROSE

HVA ER HOFTELEDDSARTROSE?

Hofteleddsartrose skyldes slitasjeforandringer i hofteleddet. Hvert år settes det inn omtrent 9.000 hofteproteser i Norge.

Hofteleddsartrose betyr slitasjeforandringer i hofteleddet. Hofteleddet består av hofteskålen og lårbeinets hoftekule. Både hofteskålen og hoftekulen er "kledd" med glatt brusk som sikrer at bevegelser foregår med minst mulig motstand. Artrose derimot, er en tilstand som ødelegger og bryter ned leddet.​Hofteleddsartrose skyldes slitasjeforandringer i hofteleddet. Hvert år settes det inn omtrent 9.000 hofteproteser i Norge.

SYMPTOMER

Det utvikles gradvis smerter i lysken og fortil og på siden av låret – smertene kan stråle ned mot kneet. Smerten er sterkest når man begynner å gå, og roer seg etter hvert ned når man har gått en kort stund, men blir verre igjen etter en tids gange. Deretter utvikles det smerter i hvile og om natten, og med belastning på bena øker plagene.

ÅRSAKER

  • Alder

  • Overvekt

  • Tidligere brudd av hoftebenet

  • Medfødte misdannelser i hoften

  • Betennelse i hofteleddet

  • Idrettsutøvere som konkurrerer i vektbærende idretter og løpere på elitenivå er disponert for hofteslitasje. Det samme gjelder yrker som krever langvarig ståing, løfting eller flytting av tunge gjenstander.

BEHANDLING AV HOFTEARTROSE


Forebyggende tiltak for å bremse videre utvikling av artrose er vektreduksjon, tilpasning på jobb, endring av aktiviteter, bruk av hjelpemidler som krykker, såler og skinner for å avlaste leddet Smertestillende og betennelsesdempende tabletter: Ibux, Voltaren, Vimovo, Brexidol (Forbigående effekt med en del bivirkninger ved langtidsforbruk) Fysikalsk behandling: Vitenskapelig dokumentert effekt ved å følge et program som for eksempel "Artroseskole" eller "Aktiv med Artrose" Injeksjoner/Sprøyter: Kortison, Hyaluronsyre, PRP, APS og stamcellebehandling Kirurgi: Det er noen ganger behov for småkirurgi som fjerning av fremmedlegemer, løse bein- og bruskbiter og påleiringer på leddranden. Ved betydelig artrose, kan det være aktuelt med protesekirurgi.

INJEKSJONER

Dersom behandling med fysioterapeut ikke er tilstrekkelig, er det aktuelt med injeksjoner som:

Kortison injeksjon brukes ved tegn til slimposebetennelse utenforleddet.

PRP-injeksjon inneholder konsentrerte blodplater som kroppen din bruker til å reparere det skadete vevet. Blodplatene har en betennelsesdempende og regenererings effekt på leddbrusken.

KIRURGI

Kirurgi er aktuelt dersom symptomene ikke har blitt bedre etter 6-12 måneder med fysioterapi eller injeksjonsbehandling.

Etter operasjonen er det viktig med rehabilitering. Vår erfarne fysioterapeut har spesial kompetanse innen rehabilitering etter hoftekirurgi. Vi tilbyr et skreddersydd rehabiliteringsprogram som er utarbeidet av leger og fysioterapeuter.

SPØRSMÅL OG SVAR OM HOFTEARTROSE

Hvordan stilles diagnosen?

Gjennomgang av dine plager med grundig undersøkelse Helhetlig vurdering av problemstillingen og supplere med røntgen-, ultralyd- eller MR-undersøkelser. Du vil bli spurt om din jobb, aktivitetsnivå og om du har vært hos andre behandlere eller spesialister tidligere Det er dine plager og svikt av andre behandlinger som bestemmer om du trenger kirurgi eller ikke.

 
Er jeg kandidat for kirurgi?

Ja, hvis du har følgende:

  • Langvarige plager.

  • Mislykket konservativ behandling over 6-12 måneder.

  • Har ikke kontraindikasjoner for kirurgi som svekket allmenntilstand eller alvorlige sykdommer.

  • Du er innstilt på å gå gjennom vårt spesialtilpasset rehabiliteringsopplegg.

 
Vår teknikk

De fleste hofteoperasjoner utføres med artroskopisk (kikkhullsteknikk). Dvs at vi bruker kun små hull på 2-3mm for å dra gjennom vårt utstyr. Operasjonen varer vanligvis ca. 1 time Under operasjonen vil man fjerne betent vev, trange forhold i leddet og sy og feste eventuelt skadete sener. Alle kan reise hjem den samme dagen ca. 1-2 timer etter operasjonen. Du vil få lokal bedøvelse og en resept på smertestillende før du reiser.

 
Hva skjer på operasjonsdagen?

Du møter opp på Vestland Klinikken ca. 1 time før oppstart av operasjonen. Du vil snakke med kirurgen, anestesilegen og sykepleieren. Det blir lagt inn venflon i armen din. Du vil gå selv til operasjonsstue. Våre operasjonsstuer er topp moderne og fullt utstyrt. Det er en rolig LED-belysning på taket som hjelper med å roe deg ned før operasjonen.


Etter operasjon:

Du vil bli kjørt ut av stuen og til oppvåkningen.

Du skal være på oppvåkningen i ca. 1-2 timer. Når du er helt våken, har ingen smerter, og har snakket med kirurgen, kan du reise hjem.

Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

 
Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. Du når oss på følgende måter: -Ringe til oss på tlf. nr. 48102000 -Sende oss kontaktskjema -Bestille time online Det er viktig å ha en helhetlig vurdering, en samtale med kirurgen om operasjonen, resultater, komplikasjoner og forventninger før du blir meldt til kirurgi. Dersom du ikke bor i Bergen, kan du bestille en videokonsultasjon.

 
Rehabilitering etter hofteoperasjon

Du vil få med deg en kopi av operasjonsbeskrivelse og rehabiliteringsopplegg. Det er meget viktig at du følger vårt rehabiliteringsopplegg for å oppnå gode resultater. Vår fysioterapeut har god kompetanse i rehabilitering etter kirurgi. Du vil komme til kontroll ca. 1-2 uker etter operasjon for å sjekke såret, skifte bandasje og lage en individuelt tilpasset plan videre.

 
Komplikasjoner etter hoftekirurgi Vanlige komplikasjoner kan være:
  • Infeksjon

  • Sårproblem

  • Manglende eller forsinket tilheling

  • Blodpropp

  • Stivhet

  • Tilbakefall av problemstilling

  • Nerveskade

  • Kronisk Regional Smertesyndrom

Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Vestland Klinikken ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

Dr. Frode Vindenes

Dr. Frode Vindenes

Spesialist i ortopedisk kirurgi

Dr. Ari Bertz

Dr. Ari Bertz

Spesialist i ortopedisk kirurgi

bottom of page