top of page

SKULDERARTROSE 

SLITASJEGIKT i skulderledd

SKULDERARTROSE

Artrose (slitasjegikt) i skulder er en leddsykdom hvor leddbrusken taper sin egenskap til å fornye seg. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bevegelse i leddet være vanskelig og smertefullt. Samtidig kan det være en del inflammasjon i leddet som i seg selv kan gi smerter.

Skulderartrose.png
Bilder til VK nettside (3).png

SYMPTOMER

Symptomer på skulderartrose avhenger av om du har artrose i kragebeinsleddet eller skulderleddet.

Symptomer på artrose i kragebeinsleddet er:

 • Vansker med å arbeide over skulderhøyde

 • Smerter når man ligger på skulderen

 • «Tannpine-aktige» smerter foran og øverst på skulderen

 • Liten forhøyning på skulderen der leddkapselen og beinnabber rundt leddet har vokst

 

Symptomer på artrose i skulderleddet er:

 • Smerter ved bevegelse i skulderleddet

 • Nattesmerter og av og til hvilesmerter også

 • Tap av bevegelsesevne i skulderen

ÅRSAKER

 • Tidligere skade i skulderen, selv om skaden er skjedd flere år siden.

 • Brusken i leddene blir tynnere og mer slitt med alderen

 • Genetikk

 • Smerter, stivhet og redusert bevegelighet i skulderen

Bilder til VK nettside (8)_edited.jpg

BEHANDLING AV SKULDERARTROSE

Fysioterapi for artrose i skulderen utføres med bevegelighets- og styrketrening kan ha effekt på muskulatur og leddbånd i den kroniske fasen. Det er ingen dokumentert langsiktig virkning på behandling med fysioterapi, men dersom det er behov for å sette inn en skulderprotese vil fysioterapi hjelpe med å lette overgangen til rehabilitering. Dersom dette er aktuelt for deg vil vår erfarne fysioterapeut skreddersy et individuelt tilpasset program i samråd med legen

SKULDER FYSIOTERAPI.png

Fysioterapi

Untitled design (1).png

Vi tilbyr 2 typer injeksjonsbehandling mot skulderartrose:

 1. P-R-P (Blodplaterikt plasma) behandling: Vi har god erfaring med P-R-P behandling for artrose. Dersom du har mild til moderat artrose, får man god effekt og smertelindring med P-R-P behandling. Uttalt artrose er det bedre resultater med fysioterapi eller kirurgi. Forventet effekt av PRP er 4-8 uker etter injeksjon.

 2. Hyaluronsyre injeksjon: Hyaluronsyre er et naturlig smøremiddel i menneskekroppen. Injeksjonen hjelper med å forbedre leddfunksjonen og øke støtdempingen i leddene.

injeksjonsbehandling av skulderartrose:

kirurgi

Dersom injeksjonsbehandling ikke er tilstrekkelig, kan det være aktuelt med operasjon for slitasjegikt i skulderen. Valg av operasjonsteknikk tilpasses hver enkelt pasient.

 1. Operasjon med kikkhullsteknikk utføres ved artrose i kragebeinsleddet og er hyppig brukt. Kikkhullsteknikk er ikke nyttig dersom du har artrose i selve skulderleddet

 2. Protese er en god behandling for langt utviklet artrose i skulderleddet. Hovedmålet med protesen er smertelindring og at pasienten kan bruke skulderen i sine daglige gjøremål. Vi tilbyr dessverre ikke proteseoperasjoner på Vestland Klinikken. Disse operasjonene er tilbudt av det offentlige.

Skulder kikkhull.png
 • Hva er Allurion-programmet?
  Et 6 måneders vekttapsprogram bygget opp rundt Allurion-ballongen, som er et banebrytende verktøy for vekttap.
 • Hvor mye kan du gå ned med Allurion-programmet?
  Etter omtrent 16 uker med Allurion-programmet,** går pasientene i gjennomsnitt ned mellom 10 og 15 % av sin totale kroppsvekt.
 • Hva er Allurion-ballongen?
  Allurion-ballongen er en myk ballong som plasseres i magen din. Det er den første mageballongen som ikke krever kirurgi, endoskopi eller anestesi for plassering eller fjerning.* Ballongen plasseres under en kort 15-minutters poliklinisk konsultasjon. Etter omtrent 16 uker, tømmes den og kommer ut på naturlig måte.
 • Hvordan fungerer Allurion-ballongen?
  Ballongen tar opp plass i magen din og setter i gang vekttap ved å øke metthetsfølelsen, forsinke tømming fra magesekken og redusere matmengden som spises ved hvert måltid.
 • Hva skjer på plasseringsdagen?
  Pasienten svelger en kapsel som inneholder den uoppblåste ballongen samt et tynt rør. Når det er bekreftet at ballongen er på plass i magen ved hjelp av røntgen, fylles ballongen gjennom kateteret med 550 ml vann. Et nytt røntgenbilde brukes til å kontrollere at ballongen er fylt i magen. Plasseringen gjennomføres under en kort poliklinisk prosedyre på 15 minutter.
 • Er den enkel å svelge?
  Nesten 100 % av pasientene klarer å svelge Allurion-ballongen. Hvis du har problemer med å svelge kapselen på egen hånd, kan legen hjelpe deg ved forsiktig å gjøre kateteret stivere med en tynn vaier.
 • Hva er de mulige bivirkningene etter plassering av ballongen?
  Noen opplever kvalme, magekramper og i blant oppkast etter at ballongen er plassert. I de fleste tilfeller er disse symptomene godt kontrollert med de vanlig foreskrevne legemidlene.
 • Hvor lang tid tar det å komme tilbake til normale aktiviteter etter plassering?
  Etter godkjenning fra legen går de fleste tilbake til normal aktivitet innen en dag eller to, men noen kan oppleve bivirkninger i lengre tid. Det kan være en lurt å ta noen dager fri etterpå, bare for sikkerhets skyld, eller å få ballongen satt inn på en fredag, slik at du har fri i helgen.
 • Hvilke begrensninger er det på kostholdet?
  Det finnes noen spesifikke kostholdsanbefalinger før plassering og for den første uken etter plassering, mens du venner deg til ballongen. Ukene etter plasseringen er et godt tidspunkt for å begynne å gjøre endringer i måten du spiser på. Du trenger ikke gjøre store endringer på én gang for å spise sunnere. Det er best å sette deg små mål og endre vanene gradvis.
 • Hvordan fjernes ballongen?
  Etter ca. 16 uker inne i magen din, vil en tidsaktivert tømmeventil åpnes, slik at ballongen tømmes og føres ut gjennom tarmen på naturlig måte uten behov for en fjerningsprosedyre.
 • Hva skjer etter at ballongen har kommet ut?
  Etter at Allurion-ballongen er borte, fortsetter Allurion-programmet og den tilhørende støtten fra helseteamet i én måned. Når Alurion-programmet er fullført, skal du fortsette med de sunne livsstilsvanene dine. En klinisk studie viste at 95 % av gjennomsnittlig vekttap med Allurion-ballongen ble opprettholdt ved oppfølging etter 1 år.
 • Kan jeg trene med ballongen og vil jeg merke at den er der?
  Noen pasienter merker ballongen i begynnelsen, men vanligvis blir de vant til ballongen og glemmer ofte at den er der.
 • How do I add a new question & answer?
  To add a new FAQ follow these steps: 1. Click “Manage FAQs” button 2. From your site’s dashboard you can add, edit and manage all your questions and answers 3. Each question and answer should be added to a category 4. Save and publish.
 • Can I insert an image, video, or gif in my FAQ?
  Yes. To add media follow these steps: 1. Enter the app’s Settings 2. Click on the “Manage FAQs” button 3. Select the question you would like to add media to 4. When editing your answer click on the camera, video, or GIF icon 5. Add media from your library.
 • How do I edit or remove the “FAQ” title?
  You can edit the title from the Settings tab in the app. If you don’t want to display the title, simply disable the Title under “Info to Display”.

PASIENTOMTALER

Vil bare si at her blir du godt ivaretatt både før og under operasjon og ikke minst etterpå, noe mer dyktig innen kirurgi skal man lete lenge etter. Vil med dette anbefale Vestland Klinikken på det sterkeste.

Thomas

bottom of page