top of page

SKULDERARTROSE 

SLITASJEGIKT i skulderledd

SKULDERARTROSE

Artrose (slitasjegikt) i skulder er en leddsykdom hvor leddbrusken taper sin egenskap til å fornye seg. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bevegelse i leddet være vanskelig og smertefullt. Samtidig kan det være en del inflammasjon i leddet som i seg selv kan gi smerter.

Skulderartrose.png
Bilder til VK nettside (3).png

SYMPTOMER

Symptomer på skulderartrose avhenger av om du har artrose i kragebeinsleddet eller skulderleddet.

Symptomer på artrose i kragebeinsleddet er:

 • Vansker med å arbeide over skulderhøyde

 • Smerter når man ligger på skulderen

 • «Tannpine-aktige» smerter foran og øverst på skulderen

 • Liten forhøyning på skulderen der leddkapselen og beinnabber rundt leddet har vokst

 

Symptomer på artrose i skulderleddet er:

 • Smerter ved bevegelse i skulderleddet

 • Nattesmerter og av og til hvilesmerter også

 • Tap av bevegelsesevne i skulderen

ÅRSAKER

 • Tidligere skade i skulderen, selv om skaden er skjedd flere år siden.

 • Brusken i leddene blir tynnere og mer slitt med alderen

 • Genetikk

 • Smerter, stivhet og redusert bevegelighet i skulderen

Bilder til VK nettside (8)_edited.jpg

BEHANDLING AV SKULDERARTROSE

Fysioterapi for artrose i skulderen utføres med bevegelighets- og styrketrening kan ha effekt på muskulatur og leddbånd i den kroniske fasen. Det er ingen dokumentert langsiktig virkning på behandling med fysioterapi, men dersom det er behov for å sette inn en skulderprotese vil fysioterapi hjelpe med å lette overgangen til rehabilitering. Dersom dette er aktuelt for deg vil vår erfarne fysioterapeut skreddersy et individuelt tilpasset program i samråd med legen

SKULDER FYSIOTERAPI.png

Fysioterapi

Untitled design (1).png

Vi tilbyr 2 typer injeksjonsbehandling mot skulderartrose:

 1. P-R-P (Blodplaterikt plasma) behandling: Vi har god erfaring med P-R-P behandling for artrose. Dersom du har mild til moderat artrose, får man god effekt og smertelindring med P-R-P behandling. Uttalt artrose er det bedre resultater med fysioterapi eller kirurgi. Forventet effekt av PRP er 4-8 uker etter injeksjon.

 2. Hyaluronsyre injeksjon: Hyaluronsyre er et naturlig smøremiddel i menneskekroppen. Injeksjonen hjelper med å forbedre leddfunksjonen og øke støtdempingen i leddene.

injeksjonsbehandling av skulderartrose:

kirurgi

Dersom injeksjonsbehandling ikke er tilstrekkelig, kan det være aktuelt med operasjon for slitasjegikt i skulderen. Valg av operasjonsteknikk tilpasses hver enkelt pasient.

 1. Operasjon med kikkhullsteknikk utføres ved artrose i kragebeinsleddet og er hyppig brukt. Kikkhullsteknikk er ikke nyttig dersom du har artrose i selve skulderleddet

 2. Protese er en god behandling for langt utviklet artrose i skulderleddet. Hovedmålet med protesen er smertelindring og at pasienten kan bruke skulderen i sine daglige gjøremål. Vi tilbyr dessverre ikke proteseoperasjoner på Vestland Klinikken. Disse operasjonene er tilbudt av det offentlige.

Skulder kikkhull.png

PASIENTOMTALER

Vil bare si at her blir du godt ivaretatt både før og under operasjon og ikke minst etterpå, noe mer dyktig innen kirurgi skal man lete lenge etter. Vil med dette anbefale Vestland Klinikken på det sterkeste.

Thomas

bottom of page