top of page

SKULDERARTROSE

SLITASJEGIKT I SKULDER

SKULDERARTROSE

Artrose (slitasjegikt) i skulder er en leddsykdom hvor leddbrusken taper sin egenskap til å fornye seg. Uten denne beskyttende bruskoverflaten vil bevegelse i leddet være vanskelig og smertefull. Samtidig kan det være en del inflammasjon i leddet som i seg selv kan gi smerter.

SYMPTOMER

Symptomer på skulderartrose avhenger av om du har artrose i kragebeinsleddet eller skulderleddet.


Symptomer på artrose i kragebeinsleddet er:

-Vansker med å arbeide over skulderhøyde

-Smerter når man ligger på skulderen

-«Tannpine-aktige» smerter foran og øverst på skulderen

-Liten forhøyning på skulderen der leddkapselen og beinnabber rundt leddet har vokst


Symptomer på artrose i skulderleddet er:

-Smerter ved bevegelse i skulderleddet

-Nattesmerter og av og til hvilesmerter også

-Tap av bevegelsesevne i skulderen

ÅRSAKER

 • Tidligere skade i skulderen, selv om skaden er skjedd flere år siden.

 • Brusken i leddene blir tynnere og mer slitt med alderen

 • Genetikk

 • Smerter, stivhet og redusert bevegelighet i skulderen


BEHANDLING AV SKULDERARTROSE

FYSIOTERAPI

Fysioterapi for artrose i skulderen utføres med bevegelighets- og styrketrening kan ha effekt på muskulatur og leddbånd i den kroniske fasen. Det er ingen dokumentert langsiktig virkning på behandling med fysioterapi, men dersom det er behov for å sette inn en skulderprotese vil fysioterapi hjelpe med å lette overgangen til rehabilitering. Dersom dette er aktuelt for deg vil vår erfarne fysioterapeut skreddersy et individuelt tilpasset program i samråd med legen

INJEKSJONER

Vi tilbyr 2 typer injeksjonsbehandlinger mot skulderartrose:

 1. P-R-P (Blodplaterikt plasma) behandling: Vi har god erfaring med PRP behandling for artrose. Dersom du har mild til moderat artrose, får man god effekt og smertelindring med PRP behandling. Uttalt artrose er det bedre resultater med fysioterapi eller kirurgi. Forventet effekt av PRP er 4-8 uker etter injeksjon.

 2. Hyaluronsyre injeksjon: Hyaluronsyre er et naturlig smøremiddel i menneskekroppen. Injeksjonen hjelper med å forbedre leddfunksjonen og øke støtdempingen i leddene.

KIRURGI

Dersom injeksjonsbehandling ikke er tilstrekkelig, kan det være aktuelt med operasjon for slitasjegikt i skulderen. Valg av operasjonsteknikk tilpasses hver enkelt pasient.

 1. Operasjon med kikkhullsteknikk utføres ved artrose i kragebeinsleddet og er hyppig brukt. Kikkhullsteknikk er ikke nyttig dersom du har artrose i selve skulderleddet

 2. Protese er en god behandling for langt utviklet artrose i skulderleddet. Hovedmålet med protesen er smertelindring og at pasienten kan bruke skulderen i sine daglige gjøremål. Vi tilbyr dessverre ikke proteseoperasjoner på Vestland Klinikken. Disse operasjonene er tilbudt av det offentlige.

SPØRSMÅL OG SVAR OM INJEKSJONSBEHANDLING

Hvordan stilles diagnosen?

Gjennomgang av dine plager med grundig undersøkelse Helhetlig vurdering av problemstillingen og supplere med røntgen-, ultralyd- eller MR-undersøkelser. Du vil bli spurt om din jobb, aktivitetsnivå og om du har vært hos andre behandlere eller spesialister tidligere Det er dine plager og svikt av andre behandlinger som bestemmer om du trenger kirurgi eller ikke.

 
Er jeg kandidat for kirurgi?

Ja, hvis du har følgende:

 • Langvarige plager.

 • Mislykket konservativ behandling over 6-12 måneder.

 • Har ikke kontraindikasjoner for kirurgi som svekket allmenntilstand eller alvorlige sykdommer.

 • Du er innstilt på å gå gjennom vårt spesialtilpasset rehabiliteringsopplegg.

 
Vår teknikk

De fleste skulderoperasjoner utføres med artroskopisk (kikkhullsteknikk). Dvs at vi bruker kun små hull på 2-3mm for å dra gjennom vårt utstyr. Operasjonen varer vanligvis ca. 1 time Under operasjonen vil man fjerne betent vev, trange forhold i leddet og sy og feste eventuelt skadete sener. Alle kan reise hjem den samme dagen ca. 1-2 timer etter operasjonen. Du vil få lokal bedøvelse og en resept på smertestillende før du reiser.

 
Hva skjer på operasjonsdagen?

Du møter opp på Vestland Klinikken ca. 1 time før oppstart av operasjonen. Du vil snakke med kirurgen, anestesilegen og sykepleieren. Det blir lagt inn venflon i armen din. Du vil gå selv til operasjonsstue. Våre operasjonsstuer er topp moderne og fullt utstyrt. Det er en rolig LED-belysning på taket som hjelper med å roe deg ned før operasjonen.


Etter operasjon:

Du vil bli kjørt ut av stuen og til oppvåkningen.

Du skal være på oppvåkningen i ca. 1-2 timer. Når du er helt våken, har ingen smerter, og har snakket med kirurgen, kan du reise hjem.

Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

 
Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. Du når oss på følgende måter: -Ringe til oss på tlf. nr. 48102000 -Sende oss kontaktskjema -Bestille time online Det er viktig å ha en helhetlig vurdering, en samtale med kirurgen om operasjonen, resultater, komplikasjoner og forventninger før du blir meldt til kirurgi. Dersom du ikke bor i Bergen, kan du bestille en videokonsultasjon.

 
Rehabilitering etter skulderoperasjon

Du vil få med deg en kopi av operasjonsbeskrivelse og rehabiliteringsopplegg. Det er meget viktig at du følger vårt rehabiliteringsopplegg for å oppnå gode resultater. Vår fysioterapeut har god kompetanse i rehabilitering etter kirurgi. Du vil komme til kontroll ca. 1-2 uker etter operasjon for å sjekke såret, skifte bandasje og lage en individuelt tilpasset plan videre.

 
Komplikasjoner etter skulderkirurgi Vanlige komplikasjoner kan være:
 • Infeksjon

 • Sårproblem

 • Manglende eller forsinket tilheling

 • Blodpropp

 • Stivhet

 • Tilbakefall av problemstilling

 • Nerveskade

 • Kronisk Regional Smertesyndrom

Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Vestland Klinikken ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

spesialister og behandlere

Dr. Frode Vindenes

Dr. Frode Vindenes

Spesialist i ortopedisk kirurgi

Dr. Ari Bertz

Dr. Ari Bertz

Spesialist i ortopedisk kirurgi

Dr. Ove Austgulen

Dr. Ove Austgulen

Spesialist i ortopedisk kirurgi

bottom of page