top of page

Alt du trenger å vite om PRP-behandlingHva er PRP injeksjon?

PRP (Blodplate-Rikt Plasma) går ut på å ta ut pasientens eget blod, behandle den på en spesiell måte for å skille komponentene fra hverandre, deretter isolere blodvæsken (plasma) som inneholder konsentrert mengde blodplater. I blodplatene finner man en rekke vekstfaktorer som har en betennelsesdempende og stimulerende effekt. Behandlingen er godt tolerert, da virkestoffene kommer fra pasientens eget blod.

PRP injeksjon er nå vitenskapelig dokumentert og godkjent av ESSKA for behandling av artrose.


Hvordan foregår behandlingen?

PRP behandling bør utføres av en lege med medisinsk utdanning og helst spesialist i ortopedisk kirurgi eller fysikalsk medisin, og etter å ha gått gjennom en grundig utredning og vurdering.


Du vil først bli vurdert av en legespesialist for å bekrefte diagnose, samt finne ut om du egner deg for behandlingen. En lege vil så trekke ut blod fra en vene i armen din. Blodet vil deretter gå gjennom en prosess for å skille ut de ønskede stoffene. Videre får du lokal bedøvelse under huden der sprøyten skal settes inn. Sprøyten med PRP settes enten inn i leddet eller rundt den betente senen (det kan være behov for bruk av ultralyd samtidig), du vil ikke merke noe store smerter og det vil kun ta noen få sekunder-minutter.


I etterkant av behandlingen må du redusere aktiviteten i to uker. I disse ukene skal du ikke bruke betennelsesdempende tabletter som Ibux, Voltaren eller lignende. Det vil ikke være behov for krykker, men du skal ikke overbelaste leddet eller senen. Etter to uker kan du gradvis trappe opp med aktivitet.


Indikasjoner for PRP behandling

PRP er foreløpig en godkjent behandling for artrose/slitasjegikt, spesielt i knær.

Behandlingen er fortsatt under forskning for å vurdere effekten på idrettsskader.


Hvor lenge varer PRP behandlingen?

Effekten av PRP-behandlingen vil vare i 6-18 måneder. Pasienter som får en god effekt av denne behandlingen, kommer vanligvis hvert år/halvannet år for å få en ny behandling.

70 views0 comments

Comments


bottom of page