top of page
GE7.png

Koloskopi

Introduksjon om koloskopi:

Hvis du opplever fordøyelsesproblemer eller skal ha en rutinemessig sjekk, er koloskopi en vanlig diagnostisk prosedyre som kan hjelpe legene med å få et bedre bilde av ditt fordøyelsessystem.

 

På Vestland Klinikken i Bergen er vi stolte over å tilby koloskopi-tjenestene i området. Vårt toppmoderne utstyr, erfarne gastroenterologer og mulighet for sedasjon samt anestesi etter forutgående avtale, gjør oss til det beste valget for pasienter som trenger gastroenterologisk behandling.

Koloskopi er en undersøkelse der en spesialist sjekker innsiden av tykktarmen ved hjelp av et mykt rør med et kamera. Hensikten med koloskopi er å se inne i tykktarmen for polypper, kreft, betennelse og andre tilstander. Undersøkelsen tar vanligvis 20-30 minutter.

 

Det er mulig å ta vevs- eller bakterieprøver ved hjelp av instrumenter som føres inn via egne kanaler i koloskopet. Det er også mulig å fjerne polypper hvis de blir funnet. Koloskopi kan dermed ikke bare bekrefte eller utelukke en evt. tarmsykdom, men også forhindre tarmkreft ved å oppdage polypper i tidlig stadium, før de utvikler seg til kreftsvulster. Til sist, vellykket behandling av tykktarmskreft, er sterkt avhengig av hvor utbredt sykdommen er på det tidspunktet den blir oppdaget.

 

Ubehaget er som oftest, størst i første del av undersøkelsen, men mange trenger ikke sedasjon. Enkelte pasienter har følsom tarm, og kan ha behov for sedasjon (beroligende og/eller smertestillende). Medikamentene gis intravenøst, og har umiddelbar effekt. I tilfelle du får dette, kan du ikke kjøre bil før etter 24 timer. Da kan det være en fordel å ha med en ledsager som kan følge en hjem etter undersøkelsen.

Forberedelse til koloskopi:

Det er viktig at tarmen er ren før en koloskopi-undersøkelse for å sikre at man får en nøyaktig og vellykket undersøkelse. Dette innebærer vanligvis å drikke et tømmingsmiddel samt følge et spesielt kosthold noen dager før undersøkelsen. Dette kan være litt ubehagelig og tidkrevende, men det er viktig å følge instruksjonene nøye for å sikre best mulig resultat.

Les mer om forberedelse til koloskopi her

Husk også at dersom du av en eller annen grunn ikke kan gjennomføre en fullstendig koloskopi-undersøkelse, kan legen henvise deg til alternative undersøkelser som CT av tykktarmen.

Bruker du blodfortynnende medisiner?

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan, eller lignende medisiner, bør du slutte å ta dem 2 dager før undersøkelsen hvis det er mulig. Hvis du er usikker, bør du kontakte fastlegen din for å få råd.

Hvis du tar Marevan, må du ta en INR-prøve på undersøkelsesdagen. Du bør møte opp for prøvetaking minst 10 minutter før avtalt tid og si fra i ekspedisjonen om at du skal ta INR-prøve, slik at resultatet er klart når du møter legen. Du vil få instruksjoner om Marevan-dosering etter undersøkelsen.

Ofte stilte spørsmål om koloskopi- FAQ

Når det gjelder koloskopi, kan det være flere spørsmål som pasienter ofte stiller. Her er noen eksempler på FAQ som kan være relevante for Vestland Klinikken i Bergen:

Hva er en koloskopi, og hvorfor er det viktig?

En koloskopi er en medisinsk undersøkelse der legen undersøker tykktarmen din ved hjelp av et kamera som er satt inn gjennom endetarmen. Dette kan hjelpe med å oppdage tidlige tegn på kreft eller andre sykdommer i tykktarmen. Det er derfor viktig å gjennomføre en koloskopi dersom legen din anbefaler det. En av fordelene med en koloskopi-undersøkelse er at eventuelle polypper kan fjernes før de utvikler seg til kreftsvulster. Dette gjør det til en forebyggende undersøkelse for tarmkreft, som ofte oppdages på et sent stadium når symptomene er vage.

Kan jeg få sedasjon/anestesi under koloskopien?

 Ja, ved Vestland Klinikken i Bergen tilbyr vi mulighet for koloskopi med sedasjon (beroligende og/eller smertestillende medisin) i forbindelse med undersøkelsen.

 

Mulighet for koloskopi i narkose ved behov - En Komfortabel Opplevelse

 

Vi forstår at noen pasienter kan føle seg engstelige eller ubekvemme under en koloskopi-prosedyre. Derfor tilbyr vi muligheten for anestesi for å sikre en behagelig opplevelse for våre pasienter.

OBS. Etter avtale på forhånd. Våre dyktige anestesileger vil samarbeide tett med deg for å bestemme den beste tilnærmingen for dine behov.

Q: Hvor lang tid tar en koloskopi-prosedyre?

Hele koloskopi-prosedyren inklusive forberedelser, varierer vanligvis fra 30 - 45 minutter, avhengig av hva som må undersøkes og eventuelle inngrep som må gjøres. Selve undersøkelsen varer vanligvis ca. 20-30 minutter.

Hvem vil utføre koloskopien min?

Ved Vestland Klinikken i Bergen vil erfarne gastroenterologer/magetarm spesialister utføre koloskopien din. De har lang erfaring med denne typen undersøkelser og vil sørge for at du får en grundig og profesjonell undersøkelse.

Hvor lang tid vil det ta å få en koloskopi?

Ved Vestland Klinikken i Bergen har vi kort ventetid for koloskopi. Du vil få en avtale så snart som mulig etter at henvisningen din er mottatt.
 

Hva slags utstyr bruker dere ved Vestland Klinikken i Bergen?    

På Vestland Klinikken ønsker vi å gi den best mulige behandlingen for våre pasienter. Derfor bruker vi «State of the art» endoskopi-teknologi, for våre endoskopiske prosedyrer. Deriblant siste generasjonsinstrumenter, endoskopi dokumentasjon og kunstig intelligens i deteksjon av polypper. 
Denne teknologien gir oss et klart og nøyaktig bilde av ditt fordøyelsessystem, noe som kan hjelpe oss med å diagnostisere og behandle eventuelle potensielle problemer mer effektivt.

Q: Kan jeg spise før en koloskopi-prosedyre?

A: Se egen link. Forberedelser til koloskopi

Q: Hvordan forbereder jeg meg på en koloskopi-prosedyre?

A: Se egen link. Forberedelser til koloskopi


Q: Hva skjer etter en koloskopi-prosedyre?

A: Etter en koloskopi-prosedyre er det som regel intet behov for overvåkning. 
Ved bruk av sedasjon (beroligende og/eller smertestillende) eller anestesi, vil du bli overvåket i en kort periode mens medikamentene slites av. Du vil deretter kunne spise og drikke som normalt, men du vil bli bedt om å unngå å kjøre eller ta viktige beslutninger den dagen. 

Konklusjon:


På Vestland Klinikken i Bergen er vi dedikert til å gi den beste gastroenterologiske omsorgen for våre pasienter. Med moderne utstyr, et team av erfarne gastroenterologer og mulighet for medisinering, kan du være trygg på at du vil motta førsteklasses behandling. Med kort ventetid og en effektiv prosess, kan du stole på oss for å få deg tilbake på beina igjen. Ta kontakt med oss i dag for å bestille din koloskopi-prosedyre. 
 

bottom of page