top of page

Gastroskopi

Introduksjon:

Hvis du opplever fordøyelsesproblemer eller skal ha en rutinemessig sjekk, er gastroskopi en vanlig diagnostisk prosedyre som kan hjelpe legene med å få et bedre bilde av ditt fordøyelsessystem.

På Vestland Klinikken i Bergen er vi stolte over å tilby gastroskopi-tjenestene i området. Vårt moderne utstyr, erfarne gastroenterologer og mulighet for sedasjon samt anestesi etter forutgående avtale, gjør oss til det beste valget for pasienter som trenger gastroenterologisk behandling.

 

Gastroskopi er en medisinsk undersøkelse som involverer visuell inspeksjon av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen ved hjelp av en bøyelig sonde som settes inn gjennom munnen.

 

Det er også mulig å ta vevs- eller bakterieprøver ved hjelp av instrumenter som føres inn via egne kanaler i gastroskopet. Selve undersøkelsen varer vanligvis ca. fem minutter.

 

Før gastroskopet føres ned administreres en lokalbedøvende spray i halsen. Bedøvelseseffekten varer normalt i ca. 20 minutter. Man skal derfor avstå fra å spise eller drikke i de første 20 minuttene etter undersøkelsen.

 

Selv om undersøkelsen vanligvis ikke tar mer enn fem minutter, kan den oppleves som ubehagelig for noen. For å lindre eventuelt ubehag, kan det være nødvendig å få sedasjon (beroligende og/eller smertestillende) medisin i forbindelse med undersøkelsen.

I tilfelle du får dette, kan du ikke kjøre bil før etter 24 timer. Da kan det være en fordel å ha med en ledsager som kan følge en hjem etter undersøkelsen.

Forberedelser

For at undersøkelsen skal kunne gjennomføres må magesekken være tom og ren. Du må derfor være fastende, dvs. ikke spise på minst 8 timer før undersøkelsen, men du kan likevel drikke klare væsker som vann, te, saft eller klar buljong inntil 3 timer før undersøkelsen.

Hvis du tar sterke medisiner for å redusere magesyre (som Lansoprazol, Losec, Nexium, Omeprazol, Somac og andre), bør du slutte å ta disse minst 14 dager før undersøkelsen. Du kan bruke andre medisiner som Pepcid, Gaviscon, Link eller Novalucid som et alternativ.

Hvis du har fått resept på syrehemmende medisiner (Lansoprazol, Losec, Nexium, Omeprazol, Somac og andre) etter en tidligere gastroskopi, kan du fortsette å ta disse frem til undersøkelsesdagen.
 

Bruker du blodfortynnende medisiner?

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan eller andre lignende medisiner, bør du slutte å ta dem 2 dager før undersøkelsen hvis det er mulig. Hvis du er usikker, bør du kontakte fastlegen din for å få råd.

Hvis du tar Marevan, må du ta en INR-prøve på undersøkelsesdagen. Du bør møte opp for prøvetaking minst 10 minutter før avtalt tid og si fra i ekspedisjonen om at du skal ta INR-prøve, slik at resultatet er klart når du møter legen. Du vil få instruksjoner om Marevan-dosering etter undersøkelsen.

Mulighet for Narkose ved Behov - En Komfortabel Opplevelse

Vi forstår også at noen pasienter kan føle seg engstelige eller ubekvemme under en gastroskopi-undersøkelse. Derfor tilbyr vi muligheten for anestesi, etter forutgående avtale, for å sikre en behagelig opplevelse for våre pasienter. Våre dyktige anestesileger vil samarbeide tett med deg for å bestemme den beste tilnærmingen for dine behov.

Fordelene med Moderne Utstyr

På Vestland Klinikken er vi forpliktet til å gi den best mulige behandlingen for våre pasienter. Derfor bruker vi «State of the art» endoskopi-teknologi, for våre endoskopiske prosedyrer. Deriblant siste generasjonsinstrumenter, endoskopi dokumentasjon og kunstig intelligens i deteksjon av polypper. 
Denne teknologien gir oss et klart og
nøyaktig bilde av ditt fordøyelsessystem, noe som kan hjelpe oss med å diagnostisere og behandle eventuelle mulige problemer mer effektivt.

Vi kan også tilby gastroskopi med engangsgastroskop for de som ønsker det.

Kort Ventetid til gastroskopi og koloskopi - Rask og Praktisk Omsorg

På Vestland Klinikken forstår vi at tiden din er verdifull. Derfor tilbyr vi kort ventetid for våre gastroskopi-prosedyrer. Vår effektive og strømlinjeformede prosess betyr at du kan komme deg inn og ut raskt, uten å ofre kvaliteten på omsorgen.

Ofte stilte spørsmål om gastroskopi - FAQ

Q: Er gastroskopi smertefullt?

A: Gastroskopi-prosedyren er vanligvis ikke smertefull, men noen pasienter kan føle ubehag eller kvalme. Derfor tilbyr vi sedasjon (beroligende og/eller smertestillende) medisin i forbindelse med undersøkelsen. Vi kan også gjøre undersøkelsen under anestesi for å sikre en så behagelig opplevelse som mulig. OBS. Etter avtale på forhånd. Les mer om Gastroskopi med narkose

Q: Hvor lang tid tar en gastroskopi-prosedyre?

A: Hele gastroskopi-prosedyren inklusive forberedelser, varierer vanligvis fra 15 til 30 minutter, avhengig av hva som må undersøkes og eventuelle inngrep som må gjøres. Selve undersøkelsen varer vanligvis ca. fem minutter.

Q: Kan jeg spise før en gastroskopi-prosedyre?

A: Nei, du bør faste i minst 8 timer før en gastroskopi-prosedyre for å sikre at magesekken er tom og ren, og dermed sikre optimale forhold for en sikker og vellykket undersøkelse. 

Q: Hvordan forbereder jeg meg på en gastroskopi-prosedyre?

A: Forberedelsene inkluderer faste i en viss tid og eventuelle medisiner du må slutte å ta før prosedyren. Se under forberedelser og blodfortynnende medisiner. Fastlegen eller hjertespesialisten din, kan som regel svare på dine spørsmål. 

Du kan også ta kontakt med oss, spesielt ved andre spesifikke, spesialistrelaterte spørsmål. 
 

Q: Hva skjer etter en gastroskopi-prosedyre?

A: Etter en gastroskopi-prosedyre er det som regel intet behov for overvåkning. 
Ved bruk av sedasjon (beroligende og/eller smertestillende) eller anestesi, vil du bli overvåket i en kort periode mens medikamentene slites av. Du vil deretter kunne spise og drikke som normalt, men du vil bli bedt om å unngå å kjøre eller ta viktige beslutninger den dagen. 

Konklusjon:

På Vestland Klinikken i Bergen er vi dedikert til å gi den beste gastroenterologiske omsorgen for våre pasienter. Med moderne utstyr, et team av erfarne gastroenterologer og mulighet for medisinering, kan du være trygg på at du vil motta førsteklasses behandling. Med kort ventetid og en effektiv prosess, kan du stole på oss for å få deg tilbake på beina igjen. Ta kontakt med oss i dag for å bestille din gastroskopi-prosedyre. 

bottom of page