top of page

FROSSEN SKULDER

Frozen Shoulder

FROSSEN SKULDER

Frossen skulder er en plagsom tilstand som forekommer av at leddkapselen rundt skulderleddet blir tykkere og stivere. Tilstanden har vanligvis 3 faser:


Frysefase: Varer fra 2 til 9 måneder (lengre for pasienter med diabetes). Du opplever ofte smerter ved hvile, aktivitet og om natten


Frossen fase: Varer opp til 12 måneder. Skulderen er stiv. Du opplever kun smerter ved ekstreme bevegelser av skulderen


Optiningsfase: Varer i 12 til 24 måneder. Alle bevegelser forbedres. Smerter oppleves sjeldent i denne fasen.SYMPTOMER

 • Vansker med å strekke eller vri armen

 • Betydelig stivhet

ÅRSAKER

 • Skader

 • Enkelte tilstander som hindrer deg i å bevege armen, for eksempel et slag

 • Operasjoner i eller rundt skulderen

 • Diabetes

BEHANDLING AV FROSSEN SKULDER

FYSIOTERAPI

Fysioterapi er ikke anbefalt i første fase av sykdomsforløpet. Fysikalsk belastning i første fase kan forlenge sykdomsforløpet og øke smertene. Fysioterapi er aktuell etter injeksjonsbehandling eller operasjon for frossen skulder.

INJEKSJONER

Injeksjonsbehandling er mest effektiv i første fase (frysefase) av frossen skulder. Vi bruker kortisoninjeksjoner for å redusere smertene og hindre at skulderen stivner til. Effekten av kortisoninjeksjonen varer opp til 3 måneder.

kirurgi

Kirurgi er aktuelt for pasienter som ikke kan benytte seg av injeksjonsbehandling, eller er for langt ute i forløpet. Vi benytter oss skulderartroskopi (kikkhullsteknikk): Operasjonen utføres i narkose med kikkhullsteknikk, vanligvis med 2 små hull. ​ Under operasjonen åpner kirurgen opp leddkapselen rundt hele leddet som gjør at full bevegelse i leddet oppnås igjen. Selve operasjonen tar rundt 15 -20 minutter. ​ Hvilken behandling du trenger, avgjøres etter en grundig vurdering av vår erfarne skulderkirurg, Dr. Hjortur Brynjolfsson.

SPØRSMÅL OG SVAR OM FROSSEN SKULDER KIRURGI

Hvordan stilles diagnosen?

Gjennomgang av dine plager med grundig undersøkelse Helhetlig vurdering av problemstillingen og supplere med røntgen-, ultralyd- eller MR-undersøkelser. Du vil bli spurt om din jobb, aktivitetsnivå og om du har vært hos andre behandlere eller spesialister tidligere Det er dine plager og svikt av andre behandlinger som bestemmer om du trenger kirurgi eller ikke.

 
Er jeg kandidat for kirurgi?

Ja, hvis du har følgende:

 • Langvarige plager.

 • Mislykket konservativ behandling over 6-12 måneder.

 • Har ikke kontraindikasjoner for kirurgi som svekket allmenntilstand eller alvorlige sykdommer.

 • Du er innstilt på å gå gjennom vårt spesialtilpasset rehabiliteringsopplegg.

 
Vår teknikk

De fleste skulderoperasjoner utføres med artroskopisk (kikkhullsteknikk). Dvs at vi bruker kun små hull på 2-3mm for å dra gjennom vårt utstyr. Operasjonen varer vanligvis ca. 1 time Under operasjonen vil man fjerne betent vev, trange forhold i leddet og sy og feste eventuelt skadete sener. Alle kan reise hjem den samme dagen ca. 1-2 timer etter operasjonen. Du vil få lokal bedøvelse og en resept på smertestillende før du reiser.

 
Hva skjer på operasjonsdagen?

Du møter opp på Vestland Klinikken ca. 1 time før oppstart av operasjonen. Du vil snakke med kirurgen, anestesilegen og sykepleieren. Det blir lagt inn venflon i armen din. Du vil gå selv til operasjonsstue. Våre operasjonsstuer er topp moderne og fullt utstyrt. Det er en rolig LED-belysning på taket som hjelper med å roe deg ned før operasjonen.


Etter operasjon:

Du vil bli kjørt ut av stuen og til oppvåkningen.

Du skal være på oppvåkningen i ca. 1-2 timer. Når du er helt våken, har ingen smerter, og har snakket med kirurgen, kan du reise hjem.

Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

 
Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. Du når oss på følgende måter: -Ringe til oss på tlf. nr. 48102000 -Sende oss kontaktskjema -Bestille time online Det er viktig å ha en helhetlig vurdering, en samtale med kirurgen om operasjonen, resultater, komplikasjoner og forventninger før du blir meldt til kirurgi. Dersom du ikke bor i Bergen, kan du bestille en videokonsultasjon.

 
Rehabilitering etter skulderoperasjon

Du vil få med deg en kopi av operasjonsbeskrivelse og rehabiliteringsopplegg. Det er meget viktig at du følger vårt rehabiliteringsopplegg for å oppnå gode resultater. Vår fysioterapeut har god kompetanse i rehabilitering etter kirurgi. Du vil komme til kontroll ca. 1-2 uker etter operasjon for å sjekke såret, skifte bandasje og lage en individuelt tilpasset plan videre.

 
Komplikasjoner etter skulderkirurgi Vanlige komplikasjoner kan være:
 • Infeksjon

 • Sårproblem

 • Manglende eller forsinket tilheling

 • Blodpropp

 • Stivhet

 • Tilbakefall av problemstilling

 • Nerveskade

 • Kronisk Regional Smertesyndrom

Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Vestland Klinikken ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

spesialister og behandlere

Dr. Hjortur Brynolfsson

Dr. Hjortur Brynolfsson

Spesialist i ortopedisk kirurgi

bottom of page