top of page

USTABIL SKULDER

SKULDERINSTABILITET

USTABIL SKULDER

Skulderinstabilitet oppstår når leddkapselen i skulderleddet, leddbåndene eller labrum har blitt strukket, revnet eller løsnet, slik at kulen i skulderleddet (humerushodet) kan bevege seg enten helt eller delvis ut av skuldersokkelen.


SYMPTOMER

 • Smerter i skulderen

 • Redusert bevegelighet i skulderen

 • Skulderen går ofte ut av ledd (spesielt for yngre personer)

ÅRSAKER

 • Fall med utstrakt arm

 • Hypermobile ledd

BEHANDLING AV USTABIL SKULDER

FYSIOTERAPI

Fysioterapi er aktuelt for å styrke rotatorcuff-senen of skulderbladmuskelen for å gjøre skulderen mer stabil. Vår fysioterapeut har spesialkompetanse innen behandling av skulderinstabilitet. Han vil skreddersy et individuelt tilpasset program med øvelser vi anbefaler deg å utføre hver dag.

KIRURGI

Kirurgi er aktuelt dersom skulderen fortsatt er ustabil etter fysioterapi behandling. Målet med operasjon er å stabilisere skulderen. Vi tilbyr to ulike operasjonsteknikker: ​

 1. Artroskopisk: De fleste operasjoner utføres artroskopisk gjennom små snitt (kikkhullsteknikk). Denne teknikken passer for mild skulderinstabilitet.

 2. Åpen teknikk: Åpen teknikk er nødvendig for de som har alvorlig skulderinstabilitet. Det lages et snitt over skulderen og musklene flyttes for å få tilgang til leddkapselen og leddbåndene. Disse blir deretter reparert, festet på nytt eller strammet avhengig av omfanget på vevskaden.

​ Begge teknikker utføres med narkose, og utføres av vår skulderkirurg, Dr. Hjortur Brynjolfsson.

SPØRSMÅL OG SVAR OM USTABIL SKULDER

Hvordan stilles diagnosen?

Gjennomgang av dine plager med grundig undersøkelse Helhetlig vurdering av problemstillingen og supplere med røntgen-, ultralyd- eller MR-undersøkelser. Du vil bli spurt om din jobb, aktivitetsnivå og om du har vært hos andre behandlere eller spesialister tidligere Det er dine plager og svikt av andre behandlinger som bestemmer om du trenger kirurgi eller ikke.

 
Er jeg kandidat for kirurgi?

Ja, hvis du har følgende:

 • Langvarige plager.

 • Mislykket konservativ behandling over 6-12 måneder.

 • Har ikke kontraindikasjoner for kirurgi som svekket allmenntilstand eller alvorlige sykdommer.

 • Du er innstilt på å gå gjennom vårt spesialtilpasset rehabiliteringsopplegg.

 
Vår teknikk

De fleste skulderoperasjoner utføres med artroskopisk (kikkhullsteknikk). Dvs at vi bruker kun små hull på 2-3mm for å dra gjennom vårt utstyr. Operasjonen varer vanligvis ca. 1 time Under operasjonen vil man fjerne betent vev, trange forhold i leddet og sy og feste eventuelt skadete sener. Alle kan reise hjem den samme dagen ca. 1-2 timer etter operasjonen. Du vil få lokal bedøvelse og en resept på smertestillende før du reiser.

 
Hva skjer på operasjonsdagen?

Du møter opp på Vestland Klinikken ca. 1 time før oppstart av operasjonen. Du vil snakke med kirurgen, anestesilegen og sykepleieren. Det blir lagt inn venflon i armen din. Du vil gå selv til operasjonsstue. Våre operasjonsstuer er topp moderne og fullt utstyrt. Det er en rolig LED-belysning på taket som hjelper med å roe deg ned før operasjonen.


Etter operasjon:

Du vil bli kjørt ut av stuen og til oppvåkningen.

Du skal være på oppvåkningen i ca. 1-2 timer. Når du er helt våken, har ingen smerter, og har snakket med kirurgen, kan du reise hjem.

Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

 
Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. Du når oss på følgende måter: -Ringe til oss på tlf. nr. 48102000 -Sende oss kontaktskjema -Bestille time online Det er viktig å ha en helhetlig vurdering, en samtale med kirurgen om operasjonen, resultater, komplikasjoner og forventninger før du blir meldt til kirurgi. Dersom du ikke bor i Bergen, kan du bestille en videokonsultasjon.

 
Rehabilitering etter skulderoperasjon

Du vil få med deg en kopi av operasjonsbeskrivelse og rehabiliteringsopplegg. Det er meget viktig at du følger vårt rehabiliteringsopplegg for å oppnå gode resultater. Vår fysioterapeut har god kompetanse i rehabilitering etter kirurgi. Du vil komme til kontroll ca. 1-2 uker etter operasjon for å sjekke såret, skifte bandasje og lage en individuelt tilpasset plan videre.

 
Komplikasjoner etter skulderkirurgi Vanlige komplikasjoner kan være:
 • Infeksjon

 • Sårproblem

 • Manglende eller forsinket tilheling

 • Blodpropp

 • Stivhet

 • Tilbakefall av problemstilling

 • Nerveskade

 • Kronisk Regional Smertesyndrom

Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Vestland Klinikken ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

spesialister og behandlere

Robert Dyvik

Robert Dyvik

Fysioterapeut

Dr. Hjortur Brynolfsson

Dr. Hjortur Brynolfsson

Spesialist i ortopedisk kirurgi

bottom of page