top of page
FAS klinikk-28.jpg

USTABIL SKULDER

SKULDERINSTABILITET

USTABIL SKULDER

Skulderinstabilitet oppstår når leddkapselen i skulderleddet, leddbåndene eller labrum har blitt strukket, revnet eller løsnet, slik at kulen i skulderleddet (humerushodet) kan bevege seg enten helt eller delvis ut av skuldersokkelen.
SYMPTOMER

  • Smerter i skulderen

  • Redusert bevegelighet i skulderen

  • Skulderen går ofte ut av ledd (spesielt for yngre personer)

ÅRSAKER

  • Fall med utstrakt arm

  • Hypermobile ledd

BEHANDLING AV USTABIL SKULDER

FYSIOTERAPI

Fysioterapi er aktuelt for å styrke rotatorcuff-senen of skulderbladmuskelen for å gjøre skulderen mer stabil. Vår fysioterapeut har spesialkompetanse innen behandling av skulderinstabilitet. Han vil skreddersy et individuelt tilpasset program med øvelser vi anbefaler deg å utføre hver dag.

KIRURGI

Kirurgi er aktuelt dersom skulderen fortsatt er ustabil etter fysioterapi behandling. Målet med operasjon er å stabilisere skulderen. Vi tilbyr to ulike operasjonsteknikker: ​

  1. Artroskopisk: De fleste operasjoner utføres artroskopisk gjennom små snitt (kikkhullsteknikk). Denne teknikken passer for mild skulderinstabilitet.

  2. Åpen teknikk: Åpen teknikk er nødvendig for de som har alvorlig skulderinstabilitet. Det lages et snitt over skulderen og musklene flyttes for å få tilgang til leddkapselen og leddbåndene. Disse blir deretter reparert, festet på nytt eller strammet avhengig av omfanget på vevskaden.

​ Begge teknikker utføres med narkose, og utføres av vår skulderkirurg, Dr. Hjortur Brynjolfsson.

SPØRSMÅL OG SVAR OM USTABIL SKULDER