top of page
FAS klinikk-28.jpg

MENISKSKADE

MENISKRUPTUR

MENISKSKADE

Meniskskade er en av de vanligste kneskadene, og varierer stort i alvorlighetsgrad. Menisken fungerer som en støtdemper i kneet, og menneske har to menisker, en på innsiden og en på utsiden av kneet.

SYMPTOMER

  • Smerte

  • Hevelse

  • Nedsatt bevegelse

  • Låsning

ÅRSAKER

  • Slitasje i kneet over tid

  • Vridning

  • Alder


BEHANDLING AV MENISKSKADE

FYSIOTERAPI

Fysioterapi er aktuelt for å opprettholde bevegelse og styrke i kneet, og for å unngå ytterligere smerter. Vår fysioterapeut har spesialkompetanse innen behandling av meniskskade. Han vil skreddersy et individuelt tilpasset program med øvelser vi anbefaler deg å utføre hver dag.



INJEKSJONER

Vi tilbyr 2 typer injeksjonsbehandlinger mot meniskskade:

  1. P-R-P (Blodplaterikt plasma) behandling: Vi har god erfaring med PRP behandling for artrose. Dersom du har mild til moderat artrose, får man god effekt og smertelindring med PRP behandling. Uttalt artrose er det bedre resultater med fysioterapi eller kirurgi. Forventet effekt av PRP er 4-8 uker etter injeksjon.

  2. Hyaluronsyre injeksjon: Hyaluronsyre er et naturlig smøremiddel i menneskekroppen. Injeksjonen hjelper med å forbedre leddfunksjonen og øke støtdempingen i leddene.

KIRURGI

Kikkhullsteknikk er anbefalt i noen tilfeller ved fjerning av løse bruskbiter eller spisse beinkanter.

Osteotomi er aktuelt dersom vi ønsker å rette opp skjevhet i leddet slik at belastningsaksen flyttes over til en friskere del av leddet.

Protese (kunstig ledd) innebærer at men fjerner en del av leddflatene som er utslitt, og erstatter disse med belegg av slitasjeresistent plast og metall.

Avstivning (artrodese) er aktuelt i spesielle tilfeller hvor det ikke er mulig med en proteseoperasjon. Da vil hele leddet avstives.

Hvilken teknikk vi anbefaler avgjøres etter en grundig undersøkelse hos vår dyktige albuekirurg, Dr. Hjortur Brynjolfsson.

SPØRSMÅL OG SVAR OM MENISKSKADE

Hvordan stilles diagnosen?

Gjennomgang av dine plager med grundig undersøkelse Helhetlig vurdering av problemstillingen og supplere med røntgen-, ultralyd- eller MR-undersøkelser. Du vil bli spurt om din jobb, aktivitetsnivå og om du har vært hos andre behandlere eller spesialister tidligere Det er dine plager og svikt av andre behandlinger som bestemmer om du trenger kirurgi eller ikke.

 
Er jeg kandidat for kirurgi?

Ja, hvis du har følgende:

  • Langvarige plager.

  • Mislykket konservativ behandling over 6-12 måneder.

  • Har ikke kontraindikasjoner for kirurgi som svekket allmenntilstand eller alvorlige sykdommer.

  • Du er innstilt på å gå gjennom vårt spesialtilpasset rehabiliteringsopplegg.

 
Vår teknikk

De fleste kneoperasjoner utføres med artroskopisk (kikkhullsteknikk). Dvs at vi bruker kun små hull på 2-3mm for å dra gjennom vårt utstyr. Operasjonen varer vanligvis ca. 1 time Under operasjonen vil man fjerne betent vev, trange forhold i leddet og sy og feste eventuelt skadete sener. Alle kan reise hjem den samme dagen ca. 1-2 timer etter operasjonen. Du vil få lokal bedøvelse og en resept på smertestillende før du reiser.

 
Hva skjer på operasjonsdagen?

Du møter opp på Vestland Klinikken ca. 1 time før oppstart av operasjonen. Du vil snakke med kirurgen, anestesilegen og sykepleieren. Det blir lagt inn venflon i armen din. Du vil gå selv til operasjonsstue. Våre operasjonsstuer er topp moderne og fullt utstyrt. Det er en rolig LED-belysning på taket som hjelper med å roe deg ned før operasjonen.


Etter operasjon:

Du vil bli kjørt ut av stuen og til oppvåkningen.

Du skal være på oppvåkningen i ca. 1-2 timer. Når du er helt våken, har ingen smerter, og har snakket med kirurgen, kan du reise hjem.

Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

 
Jeg er interessert i kirurgi, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. Du når oss på følgende måter: -Ringe til oss på tlf. nr. 48102000 -Sende oss kontaktskjema -Bestille time online Det er viktig å ha en helhetlig vurdering, en samtale med kirurgen om operasjonen, resultater, komplikasjoner og forventninger før du blir meldt til kirurgi. Dersom du ikke bor i Bergen, kan du bestille en videokonsultasjon.

 
Rehabilitering etter kneoperasjon

Du vil få med deg en kopi av operasjonsbeskrivelse og rehabiliteringsopplegg. Det er meget viktig at du følger vårt rehabiliteringsopplegg for å oppnå gode resultater. Vår fysioterapeut har god kompetanse i rehabilitering etter kirurgi. Du vil komme til kontroll ca. 1-2 uker etter operasjon for å sjekke såret, skifte bandasje og lage en individuelt tilpasset plan videre.

 
Komplikasjoner etter knekirurgi Vanlige komplikasjoner kan være:
  • Infeksjon

  • Sårproblem

  • Manglende eller forsinket tilheling

  • Blodpropp

  • Stivhet

  • Tilbakefall av problemstilling

  • Nerveskade

  • Kronisk Regional Smertesyndrom

Sannsynligheten for å få slike komplikasjoner er lav, men om slike komplikasjoner oppstår vil Vestland Klinikken ta hånd om problemet og hjelpe deg på best mulig måte. Vi er opptatt av at alle våre pasienter er 100% friske og fornøyde etter behandling hos oss.

Dr. Frode Vindenes

Dr. Frode Vindenes

Spesialist i ortopedisk kirurgi

bottom of page