top of page

SLITASJEGIKT (ARTROSE) I ALBUEN

HVA ER SLITASJEGIKT (ARTROSE)?

Slitasjegikt (artrose) er en leddsykdom, hvor leddbrusken blir slitt. Den starter med tap av brusken som dekker og beskytter beinendene som møtes i leddet. Uten denne beskyttende bruskflaten vil bein gnisse mot bein, og dette vil forårsake irritasjon og betennelse.

Albue artrose.png
Tennisalbue.png

SYMPTOMER

  • Smerter. Kan være konstante smerter, eller starte når du bruker leddet. Kan være brennende eller verkende. 

  • Ømhet, stivelse og stivhet i leddet

  • Bevegelsesvansker og muskelsvakhet omkring leddet 

  • Knasende følelse i leddene 

ÅRSAKER

  • Leddskade

  • Kjønn (høyere risiko for kvinner enn menn) 

  • Feilstilling i leddet

  • Alder og overvekt

  • Tungt fysisk arbeid eller tidligere skader

  • Genetikk (arv)

BEHANDLING AV SLITASJEGIKT (ARTROSE)

Fysioterapi

Vår dyktige fysioterapeut, Robert Dyvik, har spesialkompetanse innen behandling av slitasjegikt (artrose) i albuen. Han vil skreddersy et tilrettelagt treningsprogram som fokuserer på å bedre styrken og bevegeligheten i albuen.  

Tennisalbue fysioterapi .png
Tennisalbue injeksjon.png

INJEKSJONER

Kortisoninjeksjonen har en en kraftig betennelsesreduserende effekt. Særlig dersom det er mye hevelse og væske i leddet. Effekten varer fra noen uker til maks 4 måneder. Effekten reduseres om du tar flere kortisoninjeksjoner. Vi anbefaler kun kortisoninjeksjon ved hissige betennelsestilstander.

Hyaluronsyreinjeksjon gir smøring og demping i et friskt og normalt ledd.

 

PRP-injeksjon inneholder konsentrerte blodplater som kroppen din bruker til å reparere det skadete vevet. Blodplatene har en betennelsesdempende og stimulerende effekt på slitasjegikt (artrose) i albuen.

 

KIRURGI

Kikkhullsteknikk er anbefalt i noen tilfeller ved fjerning av løse bruskbiter eller spisse beinkanter. 

Osteotomi er aktuelt dersom vi ønsker å rette opp skjevhet i leddet slik at belastningsaksen flyttes over til en friskere del av leddet. 

Protese (kunstig ledd) innebærer at men fjerner en del av leddflatene som er utslitt, og erstatter disse med belegg av slitasjeresistent plast og metall. 

Avstivning (artrodese) er aktuelt i spesielle tilfeller hvor det ikke er mulig med en proteseoperasjon. Da vil hele leddet avstives. 

 

Hvilken teknikk vi anbefaler avgjøres etter en grundig undersøkelse hos vår dyktige albuekirurg, Dr. Hjortur Brynjolfsson. 
 

Skulder kikkhull.png

PASIENTOMTALER

Vil bare si at her blir du godt ivaretatt både før og under operasjon og ikke minst etterpå, noe mer dyktig innen kirurgi skal man lete lenge etter. Vil med dette anbefale Vestland Klinikken på det sterkeste.

Thomas

bottom of page